Vodenje na kratki vrvi

V Kamniški Bistrici se nas je v soboto, 11.5. 2019, zbralo več kot 20 gorskih vodnikov in kandidatov za gorske vodnike, ki smo se udeležili stalnega usposabljanja. Zajemalo je področje vodenja na kratki vrvi. Obsežno gradivo, predstavitve ter testiranja sta vodila Peter Jeromel in Aljaž Anderle, ki sta s pravo mero občutka združila teorijo, praktične prikaze in testiranja.

Kljub slabi napovedi je bilo prijetno vreme, ki smo ga vsi izkoristili za pridobivanje novih znanj in izkušenj. Teoretični del je bil izveden v Domu v Kamniški Bistrici.

Praktični del smo izvedli  na bližnjih skalah v Kurji dolini. Pričeli smo z različnimi vodniškimi omoti za nošenje vrvi (zank) in zaključki vodniških omotov. Peter in Aljaž sta prikazala tudi različne načine navezave gostov, ob katerih smo imeli zanimivo izmenjavo mnenj.

Rado Nadvešnik je omogočil, da smo z dinamometrom preverili znane rezultate testiranj naših stanovskih kolegov iz Nove Zelandije.  V okviru praktičnega dela  smo izvedli veliko testov v situacijah, kjer je bil na kratki vrvi en gost in kjer sta bila na kratki vrvi dva gosta. Preizkusili smo hkratno gibanje naveze in varovanje okrog pasu, polbiča in podobno. Spoznali smo sile, ki nastajajo pri zdrsu gosta na kratki vrvi. Naše ugotovitve so se ujemale z rezultati naših kolegov iz Nove Zelandije, ki so ugotovili, da lahko zadržimo pri zdrsu gosta ali gostov obremenitve do 28 kg (prevedeno iz N).

Tema je bila zelo dobro izbrana pred pričetkom letne vodniške sezone. Vsi prisotni smo ocenili, da še želimo podobnih usposabljanj.

Danilo Tič