Tečaj vodenja v smereh in po grebenih

Konec junija in v začetku julija 2017 je na področju Kamniško-Savinjskih in Julijskih Alp potekal tečaj vodenja v smereh in grebenih za kandidate za gorske vodnike generacije 2017. Vreme nam je tekom tečaja, ki je bil razdeljen v dva sklopa (26. – 28. 6. in 5. – 9. 7.), kar dobro služilo, tako, da smo lahko izvedli vse načrtovane aktivnosti. Glavni namen tečaja je bil seznanitev kandidatov s tehniko in taktiko vodenja v plezalnih smereh in vodenja po grebenih v kopnem svetu. Poseben poudarek je bil na utrjevanju znanja vodenja na kratki vrvi in vodenja po raztežajih v alpskem svetu. Tečaja se je udeležilo šest kandidatov (Jože Biro, Matjaž Dušič, Uroš Grilj, Gorazd Pipenbaher, Žiga Kalajžič, Primož Karlovšek) z njimi pa je delalo sedem inštruktorjev TK ZGVS (Andrej Štremfelj, Marko Prezelj, Franc Tamše, Gregor Sluga, Mitja Šorn, Peter Jeromel, Tadej Debevec). Spodaj so navedene grebenske in stenske ture, ki smo jih tokrat izkoristili za izvedbo izobraževalnega procesa:

 

Grebeni: Goličica – Planja, Kurji vrh – Frdamane police, Mala vratca – Srebrnjak – Trentski Pelc, Zeleniške špice, Griva – Pelc nad Klonicami, Prečenje Široke peči, Špikova škrbina – Mala M. Ponca – Velika M. Ponca; Pihavec – Obljak, M. lojtrica – T. K. špica – V. Bela Špica, SZ greben Planjave.

 

Smeri: Slovenska, Triglav; Jubilejna, Trikot in Jernejev steber, Dolgi hrbet; Smer po zajedi, Rihterjeva, Kranjska poč in Trmasti kamini, NŠG; Centralni steber, Lepo špičje; Kovinarska, V. Mojstrovka; Steber revežev, Z. Mojstrovka; Hudičev steber, Prisojnik; Piussijeva, Pinacolo; SV raz, Divja Koza; Dye-Peters, Turn gamsove matere; Steber in Bratovska, Srebrnjak; Skalaška-Čopov steber, Triglav.

 

Tadej Debevec