Prikaz padcev v feratah - film

Dne 21.10.2017 smo v okviru stalnega usposabljanje gorskih vodnikov del dneva namenili prikazu padcev na zahtevnih zavarovani poti v ferati z uporabo različne opreme. Za test smo uporabili leseno klado teže 87 kg, teste smo izvajali na ferati Mojstrana. Razdalja med klinoma je bila 2,5 metra, klado smo metali iz višine slabega metra nad zgornjim klinom. Tako so bili padci dolgi cca 4,5 metra. Gre za dolžino padca, ki jo na modernih feratah lahko pričakujemo.

 

Ferata Mojstrana je zgrajena po francoskem načinu gradnje, zato so sile v njej najmanjše, od vseh sistemov. Kako se ustavljamo v različnih sistemih je lepo vidno na spodnji skici.

 

 

Prvi test smo izvedli z uporabo pomožne vrvice (premer= 6mm). Vrvica je bila uporabljena enojno, na obeh koncih smo naredili vozel osmico. Na jeklenico smo jo vpeli z vponko z matico, na klado pa s kavbojskim vozlom. Tovrstno vpetje smo uporabili pri vseh opravljenih testih. Vrvica po pričakovanjih ni zdržala padca.

Drugi test smo naredili s sešitim najlonskim trakom (dolžine= 120cm). Tudi najlonski trak ni zdržal sile, ki jo je ob padcu ustvarila klada.

Za tretji test smo uporabili enojno plezalno vrv. Le ta je padec zdržala, vprašanje pa je, če bi tak padec zdržal plezalec. Sile ki smo jih lansko leto izmerili v laboratoriju namreč krepko presegajo silo, ki jo zdrži zdravo človeško telo. Teoretično, bi bilo dobro, da tovrstna sila ne preseže 6kN, sila ob padcu na enojno plezalno vrv pa se je verjetno približala 22kN.

Četri test smo izvedli z samovarovalnim kompletom proizvajalca Singing rock Tofana II. Komplet je test prestal brez problemov. Ker se le ta ni do konca strgal smo test ponovili. Tudi ob drugem padcu je nekaj sešitega-absobcijskega traku še ostalo. To pomeni, da je samovarovalni komplet zdržal celo dva padca. Naj vas pa to ne zavede, ob začetku trganja je samovarovalni komplet nevaren in je zato vsekakor potrebno uporabiti novega. Je pa naš test pokazal, da bi tudi s strganim samovarovalnim kompletom v našem primeru še lahko varno splezali po ferati do konca. Oprema za tovrstne poti se stalno izboljšuje, novi samovarovalni kompleti imajo navedeno težo, s katero jih lahko uporabljate. Če imate manj kot 50 kg ali več kot 80 kg je le to težo nujno preveriti. Če odstopa od dovoljene se nareč lahko zgodi, da samovarovalni komplet ne ustrezno absorbiral sile.

Za zadnji test smo uporabili samovarovalni komplet, narejen po novih standardih proizvajalca Singing Rock, model Phario Palm. Teža, za katero je uporaben je 40-120 kg. Zato smo klado zmanjšali do teže 40 kg. Tudi ta komplet je padec dobro prestal, saj se je ob njem začel trgati.

Trganje samovarovalnega kompleta namreč pomeni, da se s tem podaljša vaša zavorna pot in bistveno zmanjša sila. Sila na telo naj na ta način ne bi presegla 6 kN. Problem se pojavi, če se samovarovalni komplet ne začne trgati(smo prelahki- sila je bistveno višja) ali pa če se samovarovalni komplet strga do konca(smo pretežki- tudi v tem primeru je sila bistveno višja.

Test si lahko pogedate tudi na filmu, ki smo ga pripravili na Združenju gorskih vodnikov Slovenije.

Vir skic so: Priporočila PZS za zavarovane plezalne poti, povzeta po nemških Klettersteigbau Empfehlungen.

Vir testnih rezultatov sil je diplomska naloga Krznar B., Analiza različnih jeklenih sistemov na zavarovanih plezalnih poteh, 2016