Licenčno usposabljanje - zimski del

Licenčno usposabljanje smo gorski vodniki pričeli z zborom na Pokljuki. Zaradi predhodnega sneženja se je vodja licenčnega usposabljanja Gregor Sluga odločil za področje Blejske koče. Usposabljanja se je udeležilo 21 gorskih vodnikov in pripravnikov.


Rok Zalokar je kot Pipsov demonstrator v uvodu predstavil prerez snežne odeje in metode za preverjanje stabilnosti snega.

V nadaljevanju pa smo se razdelili v tri skupine, ki so jih vodili Rok, Peter Jeromel in Gregor Sluga. Delali smo na 6 scenarijih povezanih s snežnimi plazovi in iskanjem ponesrečenih. Jaz sem bil v Rokovi skupini. Za cilj smo si postavili področje Brda in v idealnem vremenu opravili vaje zahtevnih situacij. Kljub majhni količini snega so bile naloge zelo dobre in nam bodo v bodoče veliko pomagale v podobnih situacijah. Sproti smo analizirali naše delo in se ukvarjali z možnostmi izboljšav izvedbe. Drugi dve skupini sta delali na področju Mrežc in Debele pči. Kljub skopi snežni odeji je bila smuka presenetljivo dobra.
V Blejski koči smo se primerno okrepčali in opravili analizo. Po tem nam je Gregor Sluga predstavil delo ARSO na področju ocene nevarnosti snežnih plazov, ki jo lahko najdete na spletni povezavi Plazovni bilten. Pustno soboto smo v dobri družbi zaključili na Zatrniku.

Danilo Tič