Aperitiv za gorske vodnike 

V Alpah na planinskih kočah oskrbniki običajno pol ure pred večerjo povabijo gorske vodnike na aperitiv.

Aperitiv na koči Tete-Rouse

Vsi vodniki se zberemo okoli šanka ali za posebno mizo. Vsak dobi kozarec vina oziroma druge pijače. Na mizi je prigrizek razrezana pizza, sendviči, pecivo.

Na tem neformalnem sestanku se izmenjavajo informacije. Dobimo vremensko prognozo za naslednji dan in kakšne so razmere na gori oziroma turi kamor se naslednji dan podajamo s klienti. Spoznavamo se z drugimi vodniki in zanimivo od kje vse prihajamo.

Združenje IFMGA ima 26 držav članic po vsem svetu in preko 6.000 vodnikov. Za isto mizo znamo sedeti z Japonci, Američani, Kanadčani, Novozleandci… in seveda Evropejci. Izmenjamo si kontakte in če se odpravljamo na vzpon v druge dežele imaš dobro vezo oziroma nam bo lokalni vodnik pomagal po svojih močeh. Vćasih je vreme slabo, veliko novega snega in dogovorimo se o sodelovanju, da skupaj zgazimo pobočje oziroma najdemo pot v megli čez ledenik.

Po 15 poklicnih letih vodenja se poznam z veliko večino vodnikov na naših najbolj popularnih turah. Od Mont Blanca, Monterose, Grand Paradisa, Matterhorna… povsod sem že srkal vino. Lep in koristen običaj, ki bi ga lahko uvedli tudi na naših kočah.

Aperitiv na koci Gouter

Besedilo in fotografije: Klemen Gričar